Geldersedam 38-40
Beschrijving
Algemeen:
Complex van eengezinswoningen in een sobere Amsterdamse Schoolstijl, geplaatst met de voorgevel op de rooilijn van de Geldersedam.
Het pand omvat drie niveaus, namelijk een begane grond, een eerste en een zolderverdieping. Voor een eventuele onderkeldering zijn geen aanwijzingen waargenomen.
Voorgevel:
De gevel heeft een drieledige, min of meer symmetrische opzet. Er doet zich een herhaling voor van drie eenheden die om en om symmetrisch zijn en elk uit twee vensterassen opgebouwd. De gevel heeft een overwegend horizontale geleding, wat in hoofdzaak tot uitdrukking komt in de (roedenindeling van de) vensters en het (sier-) metselwerk. Het metselwerk van baksteen is in staand verband met een gele baksteen uitgevoerd en heeft een verdiepte voeg. De gevel van nr. 38 lijkt gereinigd. De hoge plint steekt iets uit ten opzichte van het bovenliggende gevelvlak en is aan de bovenzijde afgewerkt met een rollaag. Deze plint is voortgezet in de anderhalfsteens omlijsting van de getoogde deur. In het hart van de boog is een hardstenen sluitsteen geplaatst. In het metselwerk zijn met rode bakstenen accenten aangebracht; tussen de deur en een venster op de eerste verdieping is een smalle strook siermetselwerk van uitspringende rode, baksteenkoppen aangebracht. Het bovenste deel van de gevel, ter hoogte van de vensters op de eerste verdieping, is over de volle breedte van de drie gevels uitgevoerd met rode, uitspringende strekkenlagen, afgewisseld met gele verdiept liggende koppenlagen. De aan de bovenzijde getoogde deuren zijn alle nog origineel en geplaatst op een hardstenen dorpel. In de rondgemetselde anderhalfsteens boog is een hardstenen brievenbus geplaatst. Aansluitend bevindt zich een staand vijfledig laddervenster.
| 1 |
Op de andere vensteras op de begane grond van nr. 39 en 40 bevindt zich een breed, samengesteld venster. Het onderraam is ten opzichte van het bovenraam iets teruggelegd, waarbij het kalf van beide raamdelen samenvalt en tot een vensterbank is verworden. Het onderste raam, dat is geplaatst op een hardstenen onderdorpel, is voorzien van een ongedeeld glaspaneel. Het iets bredere bovenraam is drieledig van opzet met in het midden een als het ware gespleten middenstijl waarin zich een heel smal venstertje (valraam) bevindt. Beide zijstukken kennen een onderverdeling in vieren met horizontale roeden en zijn uitgevoerd met glas-in-lood. Het raam van nr. 38 is gemoderniseerd. Op de verdieping, in de as van de deur, bevindt zich een eenvoudig valraam. Daarnaast bevindt zich een drieledig venster dat, net als het bovenraam op de begane grond, in het midden is voorzien van een als het ware gespleten middenstijl. Het daartussen geplaatste zeer smalle venster is vast en - in het geval van nr. 39 en 40 - uitgevoerd met glas-in-lood. De ramen in de zijstukken zijn draaiend. De gevel wordt beëindigd door een sobere, uitstekende bakgoot. Het zadeldak is gedekt met rode verbeterde Hollandse dakpannen en sluit aan de rechterzijde aan op het hoge, haaks hierop geplaatste zadeldak van het rechterbuurpand Geldersedam 41. Ter plaatse van de linker kopgevel en de woningscheidende muur tussen nr. 39 en 40 bevindt zich een schoorsteen. Het pand nr. 38 is voorzien van drie kleine, vermoedelijk oorspronkelijke dakkapellen met een driehoekige vorm, uitgevoerd met valraam. Het middelste pand is voorzien van een dakraam en een dakkapel met dubbelvenster uit de jaren 1960. De drieledige dakkapel van nr. 40 is recent.
Linkerzijgevel:
Voor zover zichtbaar, dat wil zeggen vanaf de eerste verdieping, is het opgaand muurwerk van de linkerzijgevel blind en opgemetseld in staand verband. De kopgevel eindigt met een ten opzichte van het overige muurwerk iets uitspringende lijst van uitspringende koppen en een steens rollaag.
Rechterzijgevel:
De rechterzijgevel grenst aan het in 1930 gebouwde hoekpand Geldersedam 41-42.
Achtergevel:
Is niet in het zicht.
| 2 |
Interieur:
Het interieur behoort niet tot de context van dit onderzoek.
Redengevende omschrijving
Het complex Geldersedam 38-40 is beeldbepalend en heeft monumentale waarde vanwege de bouwstijl en de zorgvuldige en gedetailleerde vormgeving van de gevels en vanwege de oorspronkelijke staat van de bouwmassa. De panden hebben monumentale waarde als particuliere middenstandswoningen van de in de jaren ‘20 en ‘30 van de 20ste eeuw tot stand gekomen uitbreidingswijk De Muntel. De panden hebben ensemblewaarde vanwege de architectonische en visuele eenheid die ze vormen met de panden Geldersedam 41-42 / 43-44.
| 3 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0050
kadastraalnummer: C-1155, 1154, 1153
datum verkenning: 25 november 2003